poniedziałek, 5 października 2009

Chleb pszenny

Ten chleb można bardziej porównać do bułki lub delikatnego chleba tostowego. A to dzięki dodatkowi jajek i masła. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i długo zachowuje świeżość. Jeśli (jeśli!) zostanie kawałek, można z niego zrobić wyśmienite grzanki. Z masełkiem i powidłami - niebiańskie!

Chleb pszenny

1 jajko i 1 żółtko
woda
500 g mąki
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
25 g masła
12 g świeżych drożdży

Robimy zaczyn: drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Pozwalamy im popracować 10-15 minut.
Do kubeczka z miarką wbijamy jajko i żółtko, a następnie dopełniamy wodą do 300 ml. Suche składniki wsypujemy do miski, wlewamy wodę z jajkami i zaczyn. Wyrabiamy. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia przykrywając ściereczką. Po tym czasie wyrabiamy ponownie, wkładamy do formy i zostawiamy na 20 minut po ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia skórki.
Jeśli mamy maszynę do wyrabiania ciasta, wrzucamy wszystkie składniki nie robiąc zaczynu.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wydrukowałam. Zapewne upiekę niebawem. Uwielbiam domowe chleby.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...