Niezwykle chrupiąca i orzeźwiająca. Dałam ogórkom 10 minut w marynacie, by nabrały aromatu i świetnie się sprawiły:) Dodatek bazylii i mięty podziałał orzeźwiająco, a feta dosmaczyła sałatkę samą sobą. Idealna na letnie upały.
Sałatka z marynowanym świeżym ogórkiem i fetą
dwie porcje:2 świeże ogórki wężowe
czerwona cebula
1/3 opakowania serka feta
łyżeczka świeżej bazylii
łyżeczka świeżej mięty
łyżeczka cukru
szczypta pieprzu
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Ogórki myjemy, nie będziemy ich obierać. Obieraczką do warzyw ścinamy długie cieniutkie plastry, układamy w miseczce, zalewamy sokiem z cytryny, wsypujemy płaską łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by ogórki się zamarynowały.
Cebulę kroimy na cienkie plasterki, siekamy listki świeżej bazylii i mięty. Serek feta kroimy w średnią kostkę - dzięki niemu nie potrzebujemy już soli. Do oliwy dodajemy pieprz.
Ogórki lekko otrząsamy z soku, układamy na talerzu. Następnie układamy cebulę i fetę. Posypujemy bazylią i miętą, całość skrapiamy oliwą z pieprzem. Smacznego:)
Sałatka super, ale przyznaję, że najbardziej zaciekawiły mnie ogórki :) I zrobię...
OdpowiedzUsuńŚciskam Ilona
Wypróbuję dziś wieczorem:) Mamy znajomych na kolacji, a ta sałatka wygląda bardzo apetycznie i tak lekko:)
OdpowiedzUsuńJest smaczna i orzeźwiająca:) Nie spodziewałam się, że cytryna tyle potrafi wyciągnąć dobroci z ogórka:)
UsuńFete mam, reszty nie - ale nadrobie, jak tylko bede w sklepie! Od dawna czekam na jakis ciekawy przepis z ogorkami - no i doczekalam sie, dzieki Tobie;)!. Co slychac u Ciebie,Kochana? Twoja, W.:*
OdpowiedzUsuńpusulabet
OdpowiedzUsuńsex hattı
https://izmirkizlari.com
rulet siteleri
rexbet
2X0P