środa, 10 lipca 2013

Czerwone talarki

Przekąska dla wielbicieli buraczków. Prosta w przygotowaniu i banalna. Na ciepło i na zimno.
Buraczki kojarzą mi się z dzieciństwem. Barszczyk - i ten ze śmietanką i czysty podany z ziemniaczkami okraszonymi skwarkami. I buraczki jako dodatek do kotleta mielonego! Klasycznie i niebiańsko:)
Talarki zrobiłam po raz pierwszy, ale nie ostatni. Podoba mi się słodycz buraczka przełamana słonością panierki. I te chrupiące płatki!

Czerwone talarki

Nie podaję ilości, bo wszystko w zależności, na ile talarków macie ochotę:)
buraczki
jajko
sól i pieprz
płatki owsiane
masło wymieszane z olejem do smażenia

Buraczki obieramy, kroimy na talarki grubości pół centymetra. Wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy 15 minut. Wyjmujemy, by przestygły.
Jajko roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem, zanurzamy talarki i obtaczamy w płatkach owsianych mocno dociskając. Smażymy do zrumienienia z każdej ze stron. Osączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym. Smacznego:)

Wersja na speedcooka:
Nie podaję ilości, bo wszystko w zależności, na ile talarków macie ochotę:)
buraczki
jajko
sól i pieprz
płatki owsiane
masło wymieszane z olejem do smażenia

Buraczki obieramy, kroimy na talarki grubości pół centymetra. Talarki wrzucamy do naczynia miksującego, zalewamy wodą dwa centymetry powyżej buraczków i gotujemy: obroty - 0, temperatura - gotowanie, czas - 15 minut. Wyjmujemy, by przestygły.
Jajko roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem, zanurzamy talarki i obtaczamy w płatkach owsianych mocno dociskając. Smażymy do zrumienienia z każdej ze stron. Osączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym. Smacznego:)


2 komentarze:

  1. Doskonała przekąska! Uwielbiam buraczki, a w takiej wersji to już szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...