sobota, 16 lutego 2013

Tarta cytrynowa z bezą

Fantastyczna tarta z przepisu Paulo Cozza. 
Kruche ciasto, aromatyczny kwaśny rozpływający się w ustach krem cytrynowy i słodka krucha beza. Idealnie wyważone i uzupełniające się smaki.
I co ważne: wbrew efektowi końcowemu i długiemu opisowi, przygotowanie tej tarty wcale nie jest pracochłonne. To lubię:)

Tarta cytrynowa z bezą

 Ciasto:
175 g mąki
pół łyżeczki soli
80 g cukru pudru
115 g masła
1 białko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody

Krem cytrynowy:
3 średnie cytryny
125 g masła
3 jajka
80 g cukru

Beza:
3 białka
szczypta soli
80 g cukru
3 łyżki zimnej wody
łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto: Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy do tarty, nakłuwamy wierzch widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia, na wierzch wysypujemy suchą fasolę, by ciasto nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut.

Krem cytrynowy: Wyciskamy sok z cytryn i podgrzewamy w rondelku. Dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W miseczce roztrzepujemy jajka z cukrem. Dolewamy do nich połowę soku z cytryn z masłem cały czas mieszając. Po chwili całość wlewamy do rondelka z pozostałym sokiem i cały czas mieszamy na małym ogniu dopóki nie otrzymamy konsystencji budyniu i krem nie zacznie się gotować. Ściągamy z ognia i studzimy przykrywając rondelek folią, by nie wytworzył się kożuszek. Po wystudzeniu nakładamy na ciasto.

Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do garnka wlewamy zimną wodę, wsypujemy cukier, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Powolutku wlewamy syrop do ubitych białek nie przestając ubijać. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wykładamy masę białkową na masę cytrynową.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w 190 stopniach, dopóki beza na wierzchu miejscami nie zbrązowieje.
Smacznego:)

21 komentarzy:

  1. z chęcią bym zjadła kawałeczek ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Olá Monika
    A torta parece deliciosa!
    Bjs

    OdpowiedzUsuń
  3. moje ulubione smaki, zapisuję przepis i na pewno niedługo przetestuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przetestowałam, w smaku super, jednak absolutnie nie zgadzam się, że nie jest to pracochłonne:P przygotowanie zajęło mi ponad 3h!!!!!!! owszem, może dlatego że pierwszy raz, ale piekę często Pavlovą lub tort makowy i te wypieki nawet za pierwszym wykonaniem nie zajęły aż tyle. Ponadto uważam, że przepis zawiera błędy 1.ciasto powinno leżeć w zamrażalniku, bo po 1h w lodówce jest rzadkie 2.do bezy lepiej dać cukier puder, po co męczyć się z syropem, dałam syrop jak napisane w przepisie, po upieczeniu wycieka ponad bezę...

      Usuń
    2. Kochana, a ja będę się upierać przy swoim:) Tarta nie jest pracochłonna lecz praca jest rozłożona w czasie, jak przy cieście drożdżowym czy francuskim.
      Ciasto włożone do zamrażarki czy do lodówki-pewnie to kwestia temperatury panującej w lodówce, bo u mnie ciasto było ładnie zwarte. I to samo z bezą-nic mi nie wyciekło. Ale oczywiście takie dwie zmiany, o których napisałaś, to dobre rozwiązania i mogą tylko dobrze wpłynąć na ciasto.
      Ja wypróbowałam ten sposób i wszystko wyszło świetnie. Więc dzielę się:)
      Pozdrawiam cieplutko***

      Usuń
  4. Ile tej wody do garnka trzeba wlać??

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta jest obłędna, polecam...

    OdpowiedzUsuń
  6. mi tez wyjdzie mam nadzieję ,wszystko wygląda i brzmi apetycznie .. no i nareszcie użyję moją blachę do tarty (bo czeka na premierę już 2 lata ,hehehe ).pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, moja forma też musiała swoje odczekać:) Widocznie taki ich los;)

      Usuń
  7. mmm..az slinka cieknie,koniecznie muszę wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto jest rewelacyjne, dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie umiem zrobić takiej chrupiącej bezy, wychodzi mi coś na zasadzie pianki, co nie jest złe, ale nie o to mi chodzi :( czy masz dla mnie jakieś rady?

    OdpowiedzUsuń
  10. Na jaką średnicę formy podała Pani skłądniki?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...