poniedziałek, 18 lutego 2013

Fettuccine ze szpinakowym pesto

Kocham szpinak! Pisałam już o tym? Smak zielonych listków podkręcony aromatem czosnku, pieprzu i parmezanu, mniam:)
Kolejne szybkie danie. Szpinakowe pesto zrobimy podczas gotowania się makaronu. Tym razem użyłam fettuccine, ale fantastycznie komponuje się z penne. 

Fettuccine ze szpinakowym pesto

opakowanie mrożonego szpinaku (użyłam rozdrobnionego)
2-3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
filiżanka startego parmezanu
sól i pieprz do smaku

Makaron gotujemy al dente.
Rozmrożony szpinak podsmażamy od czasu do czasu mieszając 10 minut na oliwie z dodatkiem soli. Dodajemy posiekany czosnek i dusimy kolejne 5 minut. W razie potrzeby delikatnie podlewamy wodą. Dosmaczamy pieprzem i solą. Do gotowego pesto wrzucamy ugotowany makaron i połowę parmezanu. Smażymy razem mieszając około 2 minuty. Nakładamy na talerze, posypujemy resztą parmezanu i smacznego:)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie jedzonko:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie szybkie danie, a ja lubię i szpinak, i makaron, i parmezan, i czosnek, więc jest to jedzonko jak najbardziej dla mnie :))) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja czekam na świeży szpinak, tęsknię za nim :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. a próbowałaś dodać gałki muszkatołowej? świetnie podkreśla smak szpinaku...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...