niedziela, 14 lipca 2013

Pieczona ciecierzyca

Lubicie podjadać, podchrupywać?:) Staram się tego nie robić i sięgać po jogurty czy owoce, ale nie okłamujmy się: czasem nie można się po prostu oprzeć! Orzeszki są zdrowe, ale wciąż słyszymy, że maleńka garstka to porcja bezpieczna, a potem już czarna wizja kolejnych kilogramów. Bez przesady, ale mam coś, co zmniejszy wyrzuty sumienia. Pieczoną ciecierzycę. Czyli coś, do czego dietetycy zachęcają. Przede wszystkim białko, ale też fosfor, żelazo, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Czyste zdrowie.
Ja pobawiłam się w przygotowanie od podstaw, czyli namoczyłam surowe ziarna na noc, ugotowałam i dopiero potem upiekłam. Jeśli nie chce Wam się bawić lub chcecie już i teraz, świetnie sprawdza się ciecierzyca konserwowa-wypróbowałam. Trzeba ją tylko odcedzić na sitku i porządnie wypłukać z zalewy. Wtedy po 20 minutach będziecie mogli chrupać:)

Pieczona ciecierzyca

pół szklanki surowej ciecierzycy (lub puszka konserwowej)
łyżka oliwy
szczypta soli
szczypta chili

Jeśli robimy od podstaw, zalewamy ziarna wodą i zostawiamy na noc. Rankiem dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Jeśli używamy ciecierzycy konserwowej, odsączamy na sitku, dokładnie opłukujemy z zalewy. Dalej postępujemy tak samo: do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy szczyptę soli i chili. Możemy zrezygnować z chili, jeśli nie lubimy pikantnego smaku lub jeśli ziarenka będę podjadać dzieci, ale odrobina wspaniale nadaje wyrazistości. Wsypujemy ciecierzycę, dokładnie mieszamy, by ziarna równomiernie pokryły się olejem z przyprawami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ziarna. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut do zrumienienia od czasu do czasu potrząsając blachą. Po upieczeniu wysypujemy ziarna na ręcznik papierowy i osuszamy kawałkiem z góry. Miłego chrupania bez wyrzutów sumienia:)
Pieczona ciecierzyca jest też wspaniałym dodatkiem do sałatek-spróbujcie koniecznie.

2 komentarze:

  1. jadłam taką, jest bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm uwielbiam ją z ryżem basmati i cynamonem, ale takiej pieczonej jeszcze nie jadłam:D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...