Dziś przepis gościnny. Kiedy Aga przez telefon opowiadała mi, co dziś jadła, musiałam mocno się starać, by nie popłynęła mi ślinka:) Poprosiłam o przepis - przysłała mi wraz ze zdjęciem. To będzie mój jutrzejszy obiad.
Prowansalska zupa cebulowa
na rosół:
2 litry wody
kawałek kurczaka (wedle uznania)
średnia marchewka
mały por
ziele angielskie, listek laurowy
sól i pieprz do smaku
ponadto:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
łyżka masła
2 płaskie łyżki mąki
1/3 szklanki martini
makaron wedle uznania
2 łyżki śmietany
łyżka musztardy
łyżka ziół prowansalskich
ew. sól i pieprz do smaku
Do wody wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa, kurczaka, przyprawy i gotujemy rosół.
Cebulkę oraz czosnek kroimy w niewielką kostkę i smażymy na maśle na złoto. Dodajemy
mąkę, mieszamy i wlewamy martini. Gdy martini odparuje, dodajemy podsmażone warzywa do rosołu, następnie musztardę i zioła prowansalskie, wrzucamy surowy makaron i gotujemy, aż będzie miękki.
Zaprawiamy śmietaną i dosmaczamy.
Dziękuję Aguś! Smacznego:)
Dziękuję za przepis. Dziś wypróbowałam i ... pycha :)
OdpowiedzUsuńpyszna ta Twoja zupa, a ja uwielbiam zioła prowansalskie więc niebo w gębie
OdpowiedzUsuńhttp://kuchenneklimaty.blox.pl/html