niedziela, 14 sierpnia 2011

Pomidorowa jajecznica z nutką czosnku i bazylii

Dzień bez jajka to dzień stracony:)
Ukochane arcydzieło natury pod każdą postacią!
Moje dzisiejsze śniadanie pachniało z pewnością daleko za oknem. Gdyby rusztowania remontowe nadal stały, pewnie usłyszałabym coś podobnego do tego, co ostatnio: "Czujesz? Placki ziemniaczane". Zlitowałam się i wyniosłam na balkon talerzyk pełen placków. Skojarzyło mi się z karmieniem ptaków:) W sumie panowie latali za oknem od rana do wieczora.
Dzisiejszym śniadaniem nie miałam się z kim podzielić-może to i dobrze?:)
A Wy co dziś jedliście na śniadanie?

Pomidorowa jajecznica 
z nutką czosnku i bazylii

2 jajka
pomidor
ząbek czosnku
kilka listków bazylii
łyżeczka masła do smażenia
sól i pieprz do smaku

Pomidor obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę, czosnek siekamy. Wrzucamy na rozpuszczone na patelni masło i delikatnie solimy. W tym czasie jajka wbijamy do miseczki i rozkłócamy je. Dodajemy posiekaną bazylię, sól i pieprz. Pomidory co chwila mieszamy-są gotowe do przyjęcia jajek, gdy sok niemal zupełnie wyparuje, więc zanim to nastąpi, mamy czas, by zaparzyć sobie herbatę i posmarować chleb masłem. Wlewamy jajka i mieszamy do ścięcia. I gotowe.

Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. O też robię często taką jajecznicę z jednym wyjątkiem ..nie daję bazylii...jakoś za ziołami nie przepadam...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jajecznicę z pomidorami,tyle ze ja dodaję dużo szczypioru :)
    Moniko to jak pokazujesz jedzonko jest nadzwyczajne!Pokazać jedzenie to sztuka,zwłaszcza żeby zachęcało!Gratuluję :)
    Pozdrawiam bardzo serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja jadłam jajka na miękko .... mrrrr

    OdpowiedzUsuń
  4. cos niebotycznego!!!wlasnie ja jem:),Weronika:*.

    OdpowiedzUsuń
  5. super na śniadanko, by mieć mnóstwo energii na cały dzień :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...