sobota, 23 lipca 2011

Nachos z salsą z bakłażana

W poszukiwaniu smakołyków z otrębami, w książeczce z przepisami na potrawy diety białkowej natknęłam się na nachos. Przepis wydał mi się troszkę dziwny, a mnie wszelkie dziwactwa pociągają:) Pomyślałam, spróbuję. Nie wyjdzie, nie przyznam się, że robiłam:) Ale przyznaję się z uśmiechem i gorrrrąco polecam!
Do nachosów zrobiłam salsę z bakłażana. To już przepis domowy. Jemy ją jako pasta na kanapki, a po podgrzaniu i wymieszaniu z ugotowanym makaronem tworzy genialne danie. W towarzystwie nachosów świetnie się sprawdził.

Nachos

3 łyżki otrąb pszennych
2 jajka
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
czubata łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
100 ml wody
łyżeczka oliwy
sól, pieprz, ostra papryka-po szczypcie

Roztrzepujemy jajka, dolewamy wodę, wsypujemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Nie przejmujmy się, że ciasto ma rzadką konsystencję, bo smażone z niego naleśniki powinny być cienkie. Tak więc smażymy naleśniki, kroimy je na osiem trójkątów, układamy na blasze i suszymy w piekarniku w 180 stopniach około 10 minut, aż staną się chrupkie. Trzeba pilnować, by się nie spiekły.

Salsa z bakłażana

średni bakłażan
duży ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Bakłażan owijamy w folię pergaminową i wkładamy na około pół godziny do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Bakłażan jest gotowy, gdy jest mięciutki. Odwijamy folię i pozwalamy mu wystygnąć, by nie poparzyć paluszków. Obieramy ze skórki-ładnie schodzi. Rozgniatamy-można to zrobić widelcem, ale ja po prostu przepuszczam go przez palce i gniotę łapkami. Dodajemy posiekany czosnek i natkę i dosmaczamy. Salsa powinna być pikantna.

Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Wygląda całkiem nieźle,więc na pewno przyjdzie pora i u mnie by je wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo apetycznie i na pewno będę je robić teraz na niedzielę ponieważ mamy odpust i pełno gości na obiad więc nie była bym sobą gdyby nie było czegoś nowego i pochwalę się co też mi wyszło

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis:) właśnie zajadam nachosy z hummusem:) bardzo łatwe w przygotowaniu:) takie naturalne "chipsy" to ja mogę zajadać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je uwielbiam:)I jakoś wyrzutów sumienia nie ma;)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...