sobota, 18 stycznia 2014

Kurczak w warzywach

Lubię dania w stylu: pokrój byle jak, wrzuć, posyp, upiecz.
Czy jest sens zamieszczać przepis? Hmmm. Chyba nie. Wystarczy zajrzeć do lodówki, do spiżarki, do szafki z przyprawami i zaszaleć:) Co ja znalazłam? Napiszę, ale to tylko inspiracja.

Kurczak w warzywach

cały kurczak
3 marchewki
2 cebule
3 duże ząbki czosnku
kilka suszonych śliwek
czerwona papryka
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili, słodka papryka

Kurczaka dzielimy na kawałki, nacieramy mieszanką przypraw i ziół. Jeśli lubicie jeść nie tylko smacznie ale i bez wyrzutów sumienia, zdejmijcie skórkę jako ja uczyniłam:)
Warzywa obieramy. Marchewkę i paprykę kroimy na średnie kawałki, cebulę na ćwiartki, ząbki czosnku przepoławiamy. Kurczaka układamy w blasze, pomiędzy wrzucamy warzywa i śliwki. Wlewamy odrobinę (2-3 łyżki) wody, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach, zdejmujemy folię i dopiekamy kolejne 20 minut do zrumienienia.
Wytworzony sosik wlewam do woreczków na lód i zamrażam-jest świetną bazą do wszelkiego rodzaju sosów.
Smacznego:)




4 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...