Przepis na ten chlebek znalazłam na papierowej torebce z mąką razową. Pomyślałam, że spróbuję. Do odważnych świat należy:)
Wyszedł prawdziwie razowy i przepyszny. Przepyszny z pewnością też dlatego, że zmodyfikowałam co nieco przepis. Nie, żebym była taka mądra, ale pomyślałam, że łyżka soli i po przecinku 2 łyżeczki soli to lekka przesada:) I dlatego właśnie pieczenie według przepisów z opakowań wymaga odwagi.
Chleb razowy
na dwa bochenki:450 ml wody
450 g mąki pszennej razowej
220 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
łyżka soli (płaska wystarczy)
1 łyżeczka cukru
Drożdże i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
Mieszamy suche składniki, dodajemy wodę i zaczyn. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie odstawać od dłoni. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około godzinę. Po tym czasie zagniatamy ponownie i odstawiamy na kolejne pół godziny. Formujemy dwa bochenki, pozwalamy im urosnąć i pieczemy do momentu, aż uderzone w dno wydadzą głuchy odgłos.
Ja przed włożeniem do piekarnika chlebki ponacinałam, posmarowałam wodą i posypałam czarnuszką.
Smacznego:)
Jeśli to przepis z torebki mąki pszennej razowej firmy Melvit to ta łyżka soli jest łyżką oleju :)
OdpowiedzUsuńNa mojej torebce mąki jest właśnie taki błąd.
Chlebki są bardzo ładnie wyrośnięte,piekły się luzem na blaszce ?
Ja asekuracyjnie piekę chleb w foremce,żeby się nie rozlał.
Pozdrawiam, Klaudia.
Tak, Klauduś, to mąka firmy Melvit:)
OdpowiedzUsuńA chlebki piekły się luzem. Ciasto było bardzo zwarte i kształtnie wyrastało, więc zaryzykowałam.
Pyszny ten chlebek-wypróbuj koniecznie.
Buziaki***
Witam, widzę, że nie tylko ja mam hopla na punkcie chlebków :).Z dużą przyjemnością czytam Twoje przepisy i czuję, że po pewnej przerwie wrócę do ich pieczenia, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhej, przeszukiwałam internet aż znalazłam u ciebie ten przepis. I mam pytanie: czy jeżeli połączę mąkę pszenną razową z mąką wieloziarnistą to wyjdzie mi również taki piękny i pyszny chlebek?
OdpowiedzUsuńReniu, jeśli wymieszasz mąkę pszenną razową z wieloziarnistą, wyjdzie z pewnością. Tylko nie zastępuj nią mąki pszennej zwykłej, bo może nie wyrosnąć. Razowa i wieloziarnista są mąkami "ciężkimi".
UsuńCzyli tak czy inaczej nie może zabraknąć zwykłej pszennej mąki. Dziękuję serdecznie za odpowiedź! W przyszły weekend na pewno zabiorę się do tego przepisu.
UsuńLusi-lusi. Witam Moniko w jakiej temperaturze piekłaś te chlebki ?Dziękuję za odpowiedż.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńChleb razowy jest dość specyficznym rodzajem pieczywa i nie będzie on smakował każdemu. Oczywiście tutaj bardzo ważny jest rodzaj mąki i przepis jak na https://basiazsercem.pl aby razowiec wyszedł przepyszny. W innym przypadku niestety możemy obejść się smakiem, a taki ciepły z chrupiącą skórką jest najsmaczniejszy.
OdpowiedzUsuńJak długo i w ilu stopniach pięć Proszę o odpowiedz
OdpowiedzUsuń