Pulpety rybne są niezwykle delikatne. Gotowanie na parze ładnie je zestala - chociaż to chyba nie najlepsze słowo:) Ale myślę, że wiecie, o co chodzi: o to, że nie są rozciapane.
Do tego słoneczny pachnący bazylią i czosnkiem sos pomidorowy i ryż. Pysznie i dietetycznie.
Do tego słoneczny pachnący bazylią i czosnkiem sos pomidorowy i ryż. Pysznie i dietetycznie.
Pulpety rybne w sosie pomidorowym
2 filety ulubionej ryby
mała cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
jajko
łyżka posiekanej natki pietruszki
około 4 łyżki otrąb
sól i pieprz do smaku
sos:
2 łyżki wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka posiekanej bazylii
sól i pieprz do smaku
Cebulę siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Czasem ryba zawiera dużo wody (zwłaszcza mrożona), więc filety dobrze wyciskamy, rozdrabniamy widelcem i mieszamy wszystkie składniki. Z masy lepimy pulpeciki wielkości piłeczki pingpongowej. Jeśli masa okaże się zbyt płynna, zagęszczamy je otrębami. Pulpety gotujemy 15 minut na parze.
W tym czasie robimy sos: czosnek i bazylię siekamy, mieszamy wszystkie składniki i gotujemy mieszając 2-3 minuty.
Pulpety wykładamy na talerz i polewamy sosem. Podajemy z ryżem. W wersji dla tych, co to diety nie stosują proponuję ziemniaczki. U nas pięknie "się zjadają" z makaronem jako sos z pulpetami. Smacznego:)
Wersja na speedcooka:
2 filety ulubionej ryby
mała cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
jajko
łyżka posiekanej natki pietruszki
około 4 łyżki otrąb
sól i pieprz do smaku
sos:
2 łyżki wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ząbek czosnku
łyżeczka posiekanej bazylii
sól i pieprz do smaku
Cebulę
siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Czasem ryba zawiera
dużo wody (zwłaszcza mrożona), więc filety dobrze wyciskamy,
rozdrabniamy widelcem i mieszamy wszystkie składniki. Z masy lepimy
pulpeciki wielkości piłeczki pingpongowej. Jeśli masa okaże się zbyt
płynna, zagęszczamy je otrębami. Pulpety gotujemy na parze: obroty-0, temperatura-gotowanie na parze, czas-15 minut.
W tym czasie robimy sos: czosnek i bazylię siekamy, wszystkie składniki wrzucamy do naczynia miksującego i gotujemy: obroty-1, temperatura-gotowanie, czas-3 minuty.
Pulpety
wykładamy na talerz i polewamy sosem. Podajemy z ryżem. W wersji dla tych, co to diety nie stosują proponuję
podać z ziemniaczkami. U nas pięknie "się zjadają" z makaronem jako sos z
pulpetami. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz