Lubicie obiady, na które nie trzeba poświęcić więcej niż 20 minut? Ja uwielbiam:) Minimalna ilość składników, aromatyczne przyprawy, troszkę pikanterii i świadomość, że je się lekką potrawę. Białko i witaminy.
Przygotowywałam ją w woku, ale patelnia w niczym mu nie ustępuje.
Kurczak curry w jogurtowym sosie
połowa kurzej piersi,
1 papryka (dodałam zieloną)
2 ząbki czosnku
1 jogurt naturalny (200 g)
łyżeczka curry
łyżeczka kardamonu
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz i cukier do smaku (po szczypcie wystarczy)
odrobina chili jeśli lubicie pikantne potrawy
łyżeczka oliwy do smażenia
Mięsko i paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy niezbyt drobno. Rozgrzewamy oliwę, wsypujemy curry, kardamon, słodką paprykę i czosnek - podsmażamy przyprawy przez minutę mieszając. Wrzucamy mięsko i paprykę, szczyptę soli i pieprzu - smażymy od czasu do czasu mieszając około 5 minut, aż mięsko będzie gotowe, a papryka jędrna. Wlewamy jogurt i wsypujemy zioła prowansalskie, zmniejszamy ogień i dusimy bez przykrycia. Jogurt z całą pewnością się zetnie - zupełnie się tym nie przejmujcie, może nie wygląda przepięknie, ale na smaku się to nie odbija. Dusimy około 8-10 minut mieszając od czasu do czasu, do wyparowania większości wody. teraz czas na dosmaczenie. Jeśli czujecie potrzebę, wsypcie sól i pieprz. Odrobina cukru świetnie przełamie kwaskowatość jogurtu.
Zjadałam curry z pomidorami posypanymi ziołami prowansalskimi, ale świetnie się sprawdzi z ryżem lub makaronem.
Smacznego:)
Hmmm... Brzmi ciekawie...
OdpowiedzUsuńMonia - a jakbym nie dodała papryki, to będzie ok?
Nie lubię papryki na gorąco - zawsze mi się skórka odkleja w paszczy i dyskretnie spluwam ;-)
Pewnie! Możesz dodać zamiast niej pieczarki, jak chcesz zaszaleć:) Pysznie wychodzi i pluć nawet dyskretnie nie trzeba;)
Usuń:-D Dzięki za podpowiedź :-)
UsuńSprawdziłam, i smakuje bardzo dobrze, polecam ! :)
OdpowiedzUsuń